Един от начините на приложение на ароматичните вещества е масажът.

Масажът е ефективен метод за поддържане и запазване на здравия и свеж вид на лицето и тялото.

Той включва комплекс от различни по характер и сила механични движения, извършени с ръцете, оказващи благоприятно въздействие върху

 • кожата;
 • подлежащите тъкани;
 • нервите;
 • кръвоносните и лимфните съдове.

Масажът действа и по рефлекторен път чрез множеството нервни рецептори. Той активира кожното кръвообращение, разширява кръвоносните съдове и предизвиква обилен приток на кръв в тъканите, в резултат на което се подобрява снабдяването им с хранителни вещества и кислород. Нормализират се всички физиологични функции на кожата – отделянето на пот и мастен секрет, подобрява се оттокът на лимфа и се стимулира обмяната на веществата.

Масажът може да бъде лечебен -при местни и общи заболявания, спортен – за по-бързо отстраняване на мускулната умора, при подготовка за големи мускулни натоварвания и козметичен- за премахване на козметични дефекти и разкрасяване.

Аромамасажът съчетава терапевтичното действие на масажа с благотворните свойства на специалните етеричните масла за масаж приети чрез кожата и обонянието.

При аромамасажа се използват масажни смеси като: маслени извлеци от ароматни растения или смес от растителни глицеридни и етерични масла.

Нанесени с помощта на масажа и възприети от кожата, биологично-активните вещества попадат в кръвта и лимфата, оказват влияние на:

 • вегетативните функции;
 • хормоналния баланс;
 • сетивата;
 • емоциите и настроението.

Така чрез правилната употреба на етеричните масла за масаж се постига нежно възстановяване и хармонично общуване между тяло и душа.

Чудесна грижа за кожата на лицето е прилагането на подходяща комбинация от етерични масла за масаж и правилна техника на масажа.

Масажът повишава силата на мускулите и тяхната еластичност, като не позволява отпускането на лицевата мускулатура и по този начин предотвратява образуването на бръчки.

Под влияние на ценните съставки на етеричните и растителни глицеридни масла, кожата става мека, еластична и свежа. Добре е масажът да се предхожда от топлинна процедура – парна баня или горещи компреси с билкови отвари. оплите пари разширяват порите, усилват кръвообращението и съдействат за максимална ефективност на масажа.

Редовното масажиране на тялото закалява и повишава защитните сили на организма. Най-добър лечебен и козметичен ефект от масажа се получава при използване на различни етерично-маслени смеси. ака маслата проникват през кожата и действат целебно при отоци, мускулни спазми, простуди и кашлица, сраствания на тъканите след нараняване, болки в корема и образуване на газове и др. Разтриването подобрява кръвообращението на кожата и тъканите, тонуса на мускулите, стимулира функцията на кожата. Извършва се чрез спокойни, концентрични движения по цялото тяло или само на отделни части от него.

Масажът на скалпа е особено полезен при косопад и може да се съчетае с грижите за косата. В корените на косата се втрива подходяща комбинация от етерични и базови масла и леко с върха на пръстите се масажира кожата на скалпа. Масажът започва от тила нагоре към темето, след което се разтрива енергично. Резултатът е подхранена кожа, бляскава коса и чувство за отмора и лекота.

Аромамасажът оказва изключително благоприятно въздействие върху организма – успокоява нервната система, премахва умората, създава чувство за бодрост и тонизира целия организъм.

Под влиянието на масажа рефлекторно се подобрява общото състояние на организма, повишава се жизнеността, увеличава се работоспособността и се подобрява сънят.

В нашият магазин можете да откриете специално подбрани комбинации от етерични и растителни глицеридни масла подходящи за масаж на лице и тяло както и отлични масла за коса.

 • Серия за лице „Етерика“ – скъпоценна грижа за всеки тип кожа
 • Серия за тяло „Етерика“ – за здрава и елегантна фигура
 • Серия за коса „Етерика“ – за жизнена и блестяща коса

Related Posts