Преходният сезон между зимата и пролетта е времето, през което имунната ни система е изправена пред редица предизвикателства – стрес, вируси и други. На помощ идват етеричните масла на Етерика. Благодарение на специфичните си свойства, те могат да бъдат добър съюзник при справянето със сезонните неразположения. Освен, че облекчават симптомите като запушен нос, хрема, кашлица, възпалено гърло, главоболие, етеричните масла укрепват имунната система, подпомагат естествените защитни механизми на организма и гарантират по-бързото възстановяване.

Някои от тези полезни етерични масла са:

  • масло от лавандула – с многобройните си свойства облекчава хремата, главоболието, кашлицата. Повишава защитните сили на организма.
  • масло от риган – има имуностимулиращо, антивирусно, противогъбично, антибактериално, противовъзпалително действие. Идеално за студените месеци, бори се с грипа и настинките, стимулира вътрешното спокойствие и намалява тревожността и стреса.
  • масло от чаено дърво – известно е със силните си антибактериални свойства. Действа пречистващо, подсилва имунната система.
  • масло от евкалипт – облекчава симптомите на хрема, отпушва носа, синусите, помага за отделянето на секрети и отваря дихателните пътища.
  • масло от мента – помага при главоболие и дихателни проблеми, запушен нос, суха кашлица. Има освежаващо и охлаждащо действие.
  • масло от бор – прилага се при инфекции на дихателните пътища и синусите, кашлица, бронхит. Засилва съпротивителните сили на организма.
  • масло от лимон – пречиства въздуха в помещенията, действа освежаващо и тонизиращо. Облекчава главоболието, подпомага елиминирането на токсините, стимулира имунната система.

Прилагат се като няколко капки етерично масло се добавят към аромалампа или дифузер. По този начин вдишани ароматните молекули преминават от белите дробове в кръвта и оказват благотворното си действие върху организма, като същевременно пречистват въздуха в помещението. Други приложения са добавянето на етерични масла във ваната, а комбинацията им с базови масла се използва за масаж. Така преминавайки през кожата активните им съставки подобряват общото състояние на организма.

ДЕТОКСИКАЦИЯТА – начин за елиминиране на дисбаланса и заболяванията в тялото

Детоксикацията е естествен процес, който настъпва в нашия организъм в резултат на отделянето на отпадните вещества, токсините, вредните бактерии и паразитите. Подпомагайки отстраняването на токсините от нашия организъм, ние същевременно елиминираме причините за дисбаланс и заболяванията. Необходимо е да изберем пречистване съобразено с индивидуалното ни здравословно състояние, като включим разтоварващ режим на хранене състоящ се предимно от растителни храни, сурови плодове и зеленчуци, плодови и зеленчукови сокове, пълнозърнести храни, ядки, семена и увеличим приемът на вода. Включването на ежедневни двигателни активности като джогинг, аеробика, плуване, каране на колело, йога, ще подобрят кръвообращението, ще изгорят ненужните мастни запаси и ще премахнат токсините по естествен начин. Сауната и масажът съчетани с етерични масла също са много ефикасни процедури, стимулиращи процеса на детоксикация.

Редица етерични масла притежават пречистващо, детоксикиращо и обновяващо действие както по отношение на физическото тяло, така и на енергийно ниво.

Маслото от босилек действа стимулиращо и проясняващо. Повдига духа и активизира тялото. Повишава умствената дейност, силата на паметта, концентрацията на вниманието.

Маслото от бял бор има стимулиращо и балансиращо действие. Обновява мислите, повишава работоспособността, дава прилив на енергия и нови сили.

Маслото от лавандула релаксира и балансира тялото и духа. Премахва умората, безсънието, безпокойството и депресията. Действа обновяващо и пречистващо, повишава защитните сили.

Маслото от лимон носи обновяващо и изчистващо действие. Енергизира и възстановява. Създава положителна нагласа и прогонва лошите мисли.

Маслото от хвойна е отлично средство за пречистване на духа и тялото. Дава увереност, вяра в собствените сили, помага за преодоляването на отминали емоционални травми.

Маслото от тамян е известно с мощното си оздравително и възстановяващо действие. Дава осъзнатост, посока на действие и сила за постигане на целите.

 

Related Posts