Арома композиции, Етерични масла

Ароматни вани с етерични масла

lazy

Ароматните вани са водни процедури съчетаващи животворното действие на водата с целебната сила на ароматните масла. По изключително приятен начин те влияят благотворно на целия организъм. Освежават, ободряват, тонизират или успокояват и релаксират.

Във ваната разтворените във вода етеричните масла обгръщат тялото, преминават през кожата и попадат в кръвообращението и лимфата.  Подобряват функционалното състояние на системите в организма, повишават вътреклетъчната обмяна на веществата, стимулират съпротивителните сили срещу неблагоприятните въздействия на околната среда. Вдишаните ароматни пари въздействат на централната нервна система и оказват психотерапевтичен ефект.

Ароматните вани могат да бъдат: прохладни –  с температура на водата 25-33°С, неутрални  –  с температура на водата 34-36°С, топли  –  с температура на водата 37-39°С и горещи  –  с температура на водата 40-42°С. Хладките и прохладни вани оказват общо тонизиращо действие, стимулират функциите на сърдечно-съдовата и нервната система и повишават обмяната на веществата. Неутралните и топлите вани намаляват болките, понижават мускулното напрежение, успокояват нервна система и подобряват съня. Горещите вани засилват потоотделянето и обмяната на веществата, но изтощават организма.

Важно е точното определяне на температурата и спазването на определена продължителност на процедурата. Горещите и хладките вани обикновено са най-краткотрайни от 3 до 5 минути, топлите са със средна продължителност от 10 до 15 минути, а неутралните вани са най-голямо времетраене от 30 до 35 минути. Установено е, че най-добрият лечебен ефект от топлите и неутралните вани е вечер половин или един час преди сън, а на горещите и хладките -следобед. Не е желателно ароматните вани да се прилагат веднага след хранене, тъй като се натоварва сърдечно-съдовата система и се затруднява храносмилателният процес.

Ароматните вани се провеждат под различна форма: цялостна (обща) вана – потопява се цялото тяло, без главата, шията и горната част на гърдите; полувана (седяща вана) – тялото се потопява на половина до поясната област и частична вана – на отделни части от тялото – крака, стъпала, ръце, таз и др.

Ароматна вана се приготвя като в напълнена с вода вана с определена температура се добавят седем до десет капки етерично масло накапани върху емулгатор (разтворител) като морска сол, мед, глицеридно масло(от бадем, жожоба, грозде и др). С помощта на емулгатора етеричните масла по-равномерно се разпределят във водата. След ваната тялото не трябва да се изплаква с чиста вода, а само се подсушава с кърпа. Препоръчителна е тридесет минутна почивка.

Ароматните вани може да се провеждат само с един вид ароматно масло или с комбинация от различни масла, което подсилва желания лечебен ефект. Според Роберт Тисерант, особено ефективни са ароматните вани със следните комбинации от етерични масла:

Сутрешна тонизираща и освежаваща вана:

розмариново масло – 3 капки

хвойново масло – 5 капки

ментово масло – 2 капки

Дневна освежаваща, тонизираща и разхлаждаща вана:

бергамотово масло – 4 капки

босилеково масло – 2 капки

Вечерна успокояваща и сънотворна вана:

лайково масло – 2 капки

лавандулово масло – 5 капки

етерично масло от портокал – 2 капки