Ароматерапията и нейното значение - Етерика

Ароматерапията и нейното значение

0 коментара
Ароматерапията е форма на алтернативна медицина и клон на фитотерапията, която използва етерични масла от различни части на растението, но най-вече цветя, листа и кори. Естествените масла се използват за облекчаване на различни заболявания и техните симптоми.
„Бащата“ на ароматерапията е френският химик Рене-Морис Гатефос. Той открива лечебната сила на лавандулата, докато лекува изгаряния по лицето и ръцете. Това е, когато той започва да изследва съставките на лавандула и други етерични масла и как те влияят на човешкото тяло.
Съставките в растенията са многобройни, но най-често срещани са неорганични соли, въглехидрати, протеини, антрахинони, флавоноиди, сапонини, алкалоиди, гликозиди. Най-важната съставка в ароматерапията е етеричното масло в растението. Той е в състояние да намали мускулната скованост, стрес, фобии, главоболие и лечение на секс дисфункция, кожни проблеми, депресия и други неврологични нарушения. Естествените масла са способни да стимулират мозъчната активност и да повишават когнитивните функции. Някои от най-често срещаните съставки в маслата са: метил салицилат, евгенол, ментол, тимол, линалоол, линалилацетат, фенил етанол.
Една от най-обсъжданите свойства на ароматерапията е способността им да лекуват различни вирусни и бактериални инфекциозни заболявания. През 1977 г. Университетът на Юта доказа мощното антимикробно свойство на комбинацията между 5 различни естествени масла - карамфил, розмарин, лимон, евкалипт и канела. Само 10 минути след разпръскването им във въздуха в затворено помещение нивото на бактерията Micrococcus luteus намалява с 82%, Pseudomonas aeruginosa с 96% и Staphylococcus aureus - с 44%.
Така наречените аромаграми са доказателство за лечебната сила на етеричното масло. Те много приличат на класически антибиограма, използвана в микробиологията, но вместо да използват антибиотици, за да инхибират растежа на бактериите, те използват естествени масла.

Широко използваните етерични масла са:
Лавандула - седативни, антисептични, диуретични и противовъзпалителни свойства.
Лайка - аналгетични, антисептични, антибиотични и противовъзпалителни свойства. Маслото от лайка също така стимулира регенерацията на черния дроб и жлъчните клетки.
Лимон - подобрява имунитета, подобрява концентрацията, лекува акне, целулита, главоболие, висока температура и нарушения в храносмилането.
Евкалипт - антисептични и диуретични свойства. Той намалява мускулните болки поради охлаждащия ефект

Остави коментар

Всички коментари в блога се проверяват преди публикуване
Успешно се абонира за бюлетина ни!
Този имейл вече е регистриран