Интересувате ли се да научите за естествените практики за здраве и красота? Етеричните и базови масла са важни компоненти на продуктите на растителна основа, но не са еднакви. Етеричните масла са с високо ниво на концентрация, летливи масла, които се добиват от растения и се използват за различни цели, включително ароматерапия и локални приложения. Базовите масла служат за разреждане на етерични масла и за улесняване на локално приложение.

В тази статия ще обсъдим разликите между двата вида масла, техните цели и как да ги интегрирате ефективно, за да постигнете най-добри резултати. Като разберете основите, ще имате по-голям капацитет да ги използвате в създаването на естествени продукти за красота и здраве, които имат множество ползи. Бъдете готови да изследвате изпълнения с аромати и чудотворни ползи свят!

Какво е определението за етерични масла?

Етеричните масла са високо концентрирани растителни продукти и имат натурални свойства. Тези масла се извличат от няколко специфични части на билката или растението – цветя, стъбла и корени.

Натуралните етерични масла са летливи – изпаряват се бързо, така че е важно да се гарантира, че опаковката е добре затворена и се съхраняват на тъмно и хладно, за да се предотврати разсейването на активните съставки поради влиянието на слънчевата светлина.

В аюрведичната медицина се възприема концепцията за петте елемента, което означава, че всеки е съставен от смес от тези елементи – земя, вода, огън, въздух и етер/пространство. Смята се, че дисбалансът може да се коригира с помощта на етерични масла, за да се възстанови равновесието.

Базовите масла – с какво се отличават те?

Базовите масла се отличават от етеричните масла по по-високият процент масленост. Те обикновено се извличат от семената или ядките на растението, това са и най-мазните части на растението. Характерно за тях е ароматът да е значително по-слаб. Те са от решаващо значение за разреждането на етерични масла, тъй като помагат за намаляване на дразненето и зачервяването, които могат да възникнат, когато концентрираните етерични масла се прилагат директно върху кожата.

Имат молекулярна структура, подобна на тази на човешката мазнина, в резултат на което се абсорбират лесно в кожата и улесняват транспортирането на етерични масла до по-дълбок слой на кожата, което подсилва терапевтичния ефект. Използвайки базовите масла Етерика за разреждане на етерични масла, можете да се възползвате от терапевтичните ползи на етеричните масла без риск от дразнене на кожата.

Добрите новини са, че всички етерични масла могат да се комбинират с всяко едно от долуизброените базови масла. Всяко базово масло има уникални свойства и терапевтичен ефект. Имат страхотен ефект върху кожата, образувайки бариера, с която я предпазват от дехидратиране. Освен това могат да осигурят и подхранване, като спомагат за поддържане на естествения баланс на кожата и косата.

  • Кокосовото масло се смята за чудотворен продукт. То е пълно с естествени антиоксиданти, отлично противогъбично (противогъбично), противовъзпалително и антибактериално средство. Особеното качество на маслото е неговото подхранване на косата, ноктите и кожата. Освен това има полезни свойства за суха кожа и лечение на кожни петна, има естествени овлажняващи свойства, които проникват дълбоко.
  • Маслото от семена на шипка има витамини А и Е и незаменими мастни киселини. Смята се за сухо масло, защото попива бързо. Облекчава възпалената кожа и намалява появата на белези, бръчки и обезцветяване.
  • Аргановото масло има висока концентрация на антиоксиданти, мастни киселини, витамин Е, полифеноли, стероли и сквален, което е полезно за зряла кожа. Други твърдения включват, че маслото насърчава обновяването на клетките на тялото и кожата.
  • Маслото от авокадо е с тъмнозелен цвят, богато на витамини А и Е, антиоксиданти и мастни киселини. То е силно омекотяващо, което го прави идеален за изключително суха, увредена и застаряваща кожа. Има благоприятен ефект и върху кожа, която е раздразнена или много чувствителна.
  • Маслото от жожоба е особено полезно за кожата и косата, помага за регулиране на естественото производство на мазнини в тялото.

Как да използвате базови и етерични масла?

Базовите и етеричните масла са перфектният екип за създаване на безопасни и ефективни продукти. Базовите масла помагат за безопасното разреждане на етеричните масла, което позволява те да се използват за локално приложение, без да предизвикват дразнене. Етеричните масла също така добавят ароматерапевтични ползи и естествена консервираща стойност към базовите масла, което позволява използването им за серуми за лице, масажни масла, лосиони за тяло. Намирането на правилната комбинация от базови и етерични масла за вашия уникален тип кожа може да бъде предизвикателство, но може да се постигне. Започнете с ароматите, които харесвате най-много и базовите масла, които най-добре подхождат на вашия тип кожа, и експериментирайте, докато намерите подходящата комбинация за вас. Така можете да създадете продукти, които са съобразени с индивидуалните ви нужди и оставят кожата ви тонизирана, жизнена и спокойна.  Съветваме ви преди да нанесете продукта върху по-голяма площ да направите тест за чувствителност.