Разнообразие от етерични масла оказват влияние върху настроението ви. Молекулите на аромата могат да преминат кръвно-мозъчната бариера и по този начин да изпълнят задачата да събудят емоциите на човек. Този директен път към паметта и емоциите доказва, че определени масла имат силата да облекчават чувствата на депресия и тревожност.

Срещаме все по-често депресия в съвременното общество – тя обикновено се предизвиква от прекалено много стрес и психическо претоварване. Често започва със симптоми като умора, тъга, лошо настроение, занижени нива на желание за интимност, ниско самочувствие, липса на апетит, избягване на социални интеракции, а с времето чувството на безнадеждност и загубата на увереност нарастват.

За щастие има много природни средства за лечение на депресия и едно от тях са етеричните масла. Те могат значително да помогнат за тези психически състояния. В клинични проучвания е доказано, че повишават настроението. Както вече споменахме, миризмите се транспортират директно до мозъка, където служат като емоционални тригери. След това лимбичната система оценява сетивните стимули и осигурява емоционална реакция, като чувство на страх, гняв, депресия и дали сме привлечени от нещо. Така че нашите основни емоции и хормонален баланс също са реакции на миризми. Това прави ароматите много мощни в нашето ежедневие. И тъй като етеричните масла ни дават директен достъп до паметта и емоциите, те също могат да помогнат при състояния като депресията и тревожността.

Етерично масло от бергамот

Цитрусовите есенции са „съхранили силата на Слънцето“. Етеричните масла не са „заместител на терапията“. Въпреки това, те могат конкретно да стимулират спокойствието, радостта, мотивацията или релаксацията, тъй като е доказано, че имат положителен ефект върху чувствата и настроенията. Вдишването на ароматните растителни есенции активира не само лимбичната система, но и мозъчната област на ендокринната система (хормони) и имунната система (защита). Проучванията показват, че различни етерични масла могат подсъзнателно да повлияят на мозъчните вълни и по този начин на състоянието на ума.

Етеричното масло от бергамот е чудесен антидепресант, защото е много приятен и свеж. Бергамотът създава усещане за радост, свежест и енергия, защото подобрява кръвообращението. Проучване от 2011 г. доказва, че бергамотът може да се използва като естествен лек за тревожност. Друго проучване през 2011 година установява, че използването на бленд, съдържащ бергамот и лавандула, помага на субектите да облекчат симптомите на депресията.

Комбинацията от етерични масла от бергамот и лавандула помага за положителни промени в кръвното налягане, сърдечния ритъм, дишането и температурата на кожата.

Освен това се наблюдава повече релаксация, повече сила, повече спокойствие, повече способност за концентрация, по-добро настроение и повече бдителност. В сравнение с плацебо, използваната маслена смес показва значителни положителни разлики в сърдечната честота и кръвното налягане. На емоционално ниво участниците са били оценени като много по-спокойни и по-спокойни, отколкото в контролната група. Това изследване демонстрира релаксиращия ефект на сместа от етерични масла от лавандула и бергамот и предоставя доказателства за нейната доста полезна употреба при обръщане на депресия или тревожни разстройства.

Етерично масло от лавандула

Етеричното масло от лавандула повишава настроението и отдавна се използва за помощ при депресия. Проучване, публикувано в Международно списание по психиатрия в клиничната практика, ясно показва, че етеричното масло от лавандула може да помогне за облекчаване на тревожност и депресия. Проучването също така сочи, че няма неблагоприятни странични ефекти от използването на лавандулово масло. Това е толкова специална новина, защото знаем също, че синтетичните наркотици и психотропните лекарства често имат много отрицателни странични ефекти.

В проучване, проведено през 2012 година, публикувано в Complementary Therapies in Clinical Practice, 28 жени, страдащи от следродилна депресия разказват, че разпръскването на лавандулово масло в дома им е довело до значително намаляване на постнаталната депресия и намалена тревожност след четириседмичен прием на лавандула.

Етерично масло от иланг иланг

Етеричното масло от иланг-иланг има невероятен ефект като стимулира кръвообращението, подобрява настроението и облекчава стреса. Вдишването на ароматните молекули от етеричното масло може да има пряк положителен ефект върху емоционалното състояние. Иланг иланг има лек, успокояващ ефект и следователно намалява реакциите на стрес и помага за релаксация. Маслото подпомага неутрализирането на емоции като гнева, ревността и завистта, а има и положителен ефект върху самочувствието.

Етерично масло от лайка

Лайката е една от най-добрите лечебни билки за облекчаване на стреса и релаксация. Етеричното масло от лайка може да ви осигури спокойствие и веднага да промени вашето душевно състояние и настроение. Вдишването на този деликатен аромат може да доведе до намаляване на тревожността и депресивни състояния.

Масажно масло с есенция от лайка успокоява и отпуска при депресия и промени в настроението по време на бременност. Есенцията често се използва в натуралната козметика. Има противовъзпалително и успокояващо действие и се понася много добре от деца.

Етерично масло от ветивер

Поради хормонорегулиращия си ефект, ветиверът отдавна се смята за афродизиак и помощник за плодовитостта. Това масло може да бъде и полезен спътник по време на менопаузата. По време на менопаузата помага за балансиране на липсващите хормони и се използва за това под формата на вани и масла за тяло. Есенцията има естрогеноподобно действие и има благоприятно действие при следродилна депресия (причинена от спад в нивата на хормоните). Има добро действие при пациенти, включително и деца, със СДВХ и СДВ или (Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност), тъй като има способност да успокоява и отпуска. Този продукт също така се използва и като помощно действие при учене, тъй като подпомага концентрацията.

Етерично масло от тамян

Тамянът заема особено място в ароматерапията, като нежно средство, което стимулира самолечебните сили на организма и влияе върху човешката психика. Хилдегард фон Бинген, игуменка в манастира Рупертсберг близо до Бинген, посочва, че именно сместа от много аромати и психоактивни вещества придава силата на тамяна, и когато се използва тамян, започва лечебният процес.

Все повече хора в наши дни страдат от депресия и тревожност. Ако смятате, че имате подобни признаци, то етеричните масла, със сигурност ще помогнат за подобряването на вашето състояние. Но, разбира се, при необходимост се посъветвайте със специалист, тъй като комбинираната терапия дава най-добри резултати.