ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Какво представляват етеричните масла?

Етеричните масла са летливи ароматни смеси, съдържащи биологично активни вещества, извлечени от растенията чрез дестилация или пресоване. Чрез инхалациите, масажите и ваните растителните аромати се доставят в човешкия организъм чисти и със своето въздействие облекчават или отстраняват много страдания. Приложението на етеричните масла е традиция на съхраненото през вековете познание за билките.

Как мога да използвам етеричните масла?

Аромалампа или дифузер: 3-5 капки етерично масло се добавят към напълнената с вода аромалампа. Инхалация: 2-3 капки етерично масло добавени към литър кипяща вода, парите се вдишват 5-10 минути, до два пъти дневно. Студена инхалация: 1-2 капки етерично масло се накапват върху кърпичка и се вдишва 5-10 минути, 2-3 пъти дневно. Гаргара и жабурене:1-2 капки етерично масло се накапват върху лъжица мед и се разтварят в чаша топла вода. Вана: 7-10 капки етерично масло, върху емулгатор(сода, сол)се добавят във водата, тялото се потапя за 10 минути, без главата, шията и горната част на гърдите. Масаж: 20 капки етерично масло се смесват с 55 мл. базисно масло (бадемово, пшеничен зародиш, кайсиеви ядки, гроздови семена, жожоба, макадамия и други) Обогатител на кремове и шампоани: 3-5 капки етерично масло, добавени в 100 мл. Има още много и разнообразни начини да използвате етерични масла.

Мога ли безопасно да използвам етерични масла?

Употребата на етерични масла изисква консултация с лекар или ароматерапевт. Прилагат се ограничено при епилептици, хипертоници, деца, кърмачки, бременни и лица с индивидуална непоносимост към определено етерично масло! Необходимо е да се направи тест за поносимост: етеричното масло, разредено в базово масло, се тества чрез втриване на няколко капки върху вътрешната страна на лакътната сгъвка и се изчаква 5-6 часа за кожна реакция, при прием, чрез обонянието, след вдишване се изчаква няколко минути за реакция от огранизма. Етеричните масла от бергамот, грейпфрут, лимон, мандарина, портокал, лимонова трева са фототоксични и след използването им кожата не трябва да се излага на слънце! Етеричните масла са висококонцентрирани и не трябва да се предозират! Съхраняват се при tº 7-25 º C, плътно затворени и недостъпни за деца!

Какво представляват флоралните води и за какво се използват?

Натуралните дестилационни води са познати и ценени още от древността в грижата за кожата и продължават да се използват в натуралната козметика, парфюмерията, ароматерапията и кулинарията. Те имат противовъзпалително, успокояващо действие, хидратират и регулират омазняването, поддържат здравето и защитават кожата. Натуралните води, известни още като хидрозоли, се получават посредством дестилация и съдържат всички водоразтворими вещества от лечебните растения, от които са добити. Колкото по-голямо е количество на съдържащото се етерично масло в тях, толкова по-концентриран е ароматът на водата и съответно – нейните полезни свойства. Същевременно концентрацията на етерично масло е малка и ги прави безопасни за употреба. Могат да се използват както от възрастни, така и за деца и бебета.

Какво е приложението на флоралните води?

-Ежедневно почистване на кожата: с помощта на памучен тампон се почиства кожата на лицето, шията и деколтето. - Хидратиране и тонизиране на кожата и косата: директно се разпръсква върху кожата на лицето, тялото и косата. Може да се прилага за освежаване през целия ден. - Компреси: поставят се върху засегнатите участъци на кожата при изгаряне, кожни раздразнения, ухапване от насекоми. - Вана: добавени във водата хидратират кожата, а аромата действа ароматерапевтично. - Натурален парфюмен спрей: директно се разпръсква върху кожата на тялото и парфюмират с естествен фин аромат. - Устна хигиена: жабурене в продължение на минута е добра профилактика при хигиената на устната кухина. - Обогатител на маски и козметични продукти.

Какво представляват базовите (глицеридни) масла?

Растителните, глицеридни масла са ценна и незаменима съставка в съвременната натурална козметика. Те се получават чрез студено пресоване на ядките, семената и плодовете на растенията, с последващо фино пречистване без термична обработка, което напълно запазва качествата им. В химично отношение те представляват естери на тривалентния алкохол на глицерина и високомолекулните мастни киселини – олеинова, палмитинова, стеаринова и др. Съдържанието на фитостероли, фосфолипиди, витамини А, Е, Д , F, микро- и макроелементи и други биологично активни вещества обуславя широкия спектър на тяхното действие.

Каква е разликата между етеричните и базовите (глицеридни) масла?

За разлика от растителните, етеричните масла се изпаряват лесно и за да действат по - продължително време, е необходимо, когато се прилагат върху кожата, да бъдат разредени с базови масла. Комбинирането на глицеридни и етерични масла благоприятства доброто проникване на активните им съставки в човешкия организъм.