Телефон за връзка: (+359) 32 624 268
Пон-Пет: 09:00-17:00ч.
Еmail: office@eterika.eu

Ще се радваме да отговорим на запитването Ви!

КОНТАКТ

  ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

  Какво представляват етеричните масла?

  Етеричните масла са летливи ароматни смеси, съдържащи биологично активни вещества, извлечени от растенията чрез дестилация или пресоване. Чрез инхалациите, масажите и ваните растителните аромати се доставят в човешкия организъм чисти и със своето въздействие облекчават или отстраняват много страдания. Приложението на етеричните масла е традиция на съхраненото през вековете познание за билките.

  Как мога да използвам етеричните масла?

  Аромалампа или дифузер: 3-5 капки етерично масло се добавят към напълнената с вода аромалампа. Инхалация: 2-3 капки етерично масло добавени към литър кипяща вода, парите се вдишват 5-10 минути, до два пъти дневно. Студена инхалация: 1-2 капки етерично масло се накапват върху кърпичка и се вдишва 5-10 минути, 2-3 пъти дневно. Гаргара и жабурене:1-2 капки етерично масло се накапват върху лъжица мед и се разтварят в чаша топла вода. Вана: 7-10 капки етерично масло, върху емулгатор(сода, сол)се добавят във водата, тялото се потапя за 10 минути, без главата, шията и горната част на гърдите. Масаж: 20 капки етерично масло се смесват с 55 мл. базисно масло (бадемово, пшеничен зародиш, кайсиеви ядки, гроздови семена, жожоба, макадамия и други) Обогатител на кремове и шампоани: 3-5 капки етерично масло, добавени в 100 мл. Има още много и разнообразни начини да използвате етерични масла.

  Мога ли безопасно да използвам етерични масла?

  Употребата на етерични масла изисква консултация с лекар или ароматерапевт. Прилагат се ограничено при епилептици, хипертоници, деца, кърмачки, бременни и лица с индивидуална непоносимост към определено етерично масло! Необходимо е да се направи тест за поносимост: етеричното масло, разредено в базово масло, се тества чрез втриване на няколко капки върху вътрешната страна на лакътната сгъвка и се изчаква 5-6 часа за кожна реакция, при прием, чрез обонянието, след вдишване се изчаква няколко минути за реакция от огранизма. Етеричните масла от бергамот, грейпфрут, лимон, мандарина, портокал, лимонова трева са фототоксични и след използването им кожата не трябва да се излага на слънце! Етеричните масла са висококонцентрирани и не трябва да се предозират! Съхраняват се при tº 7-25 º C, плътно затворени и недостъпни за деца!

  Какво представляват флоралните води и за какво се използват?

  Натуралните дестилационни води са познати и ценени още от древността в грижата за кожата и продължават да се използват в натуралната козметика, парфюмерията, ароматерапията и кулинарията. Те имат противовъзпалително, успокояващо действие, хидратират и регулират омазняването, поддържат здравето и защитават кожата. Натуралните води, известни още като хидрозоли, се получават посредством дестилация и съдържат всички водоразтворими вещества от лечебните растения, от които са добити. Колкото по-голямо е количество на съдържащото се етерично масло в тях, толкова по-концентриран е ароматът на водата и съответно – нейните полезни свойства. Същевременно концентрацията на етерично масло е малка и ги прави безопасни за употреба. Могат да се използват както от възрастни, така и за деца и бебета.

  Какво е приложението на флоралните води?

  -Ежедневно почистване на кожата: с помощта на памучен тампон се почиства кожата на лицето, шията и деколтето. - Хидратиране и тонизиране на кожата и косата: директно се разпръсква върху кожата на лицето, тялото и косата. Може да се прилага за освежаване през целия ден. - Компреси: поставят се върху засегнатите участъци на кожата при изгаряне, кожни раздразнения, ухапване от насекоми. - Вана: добавени във водата хидратират кожата, а аромата действа ароматерапевтично. - Натурален парфюмен спрей: директно се разпръсква върху кожата на тялото и парфюмират с естествен фин аромат. - Устна хигиена: жабурене в продължение на минута е добра профилактика при хигиената на устната кухина. - Обогатител на маски и козметични продукти.

  Какво представляват базовите (глицеридни) масла?

  Растителните, глицеридни масла са ценна и незаменима съставка в съвременната натурална козметика. Те се получават чрез студено пресоване на ядките, семената и плодовете на растенията, с последващо фино пречистване без термична обработка, което напълно запазва качествата им. В химично отношение те представляват естери на тривалентния алкохол на глицерина и високомолекулните мастни киселини – олеинова, палмитинова, стеаринова и др. Съдържанието на фитостероли, фосфолипиди, витамини А, Е, Д , F, микро- и макроелементи и други биологично активни вещества обуславя широкия спектър на тяхното действие.

  Каква е разликата между етеричните и базовите (глицеридни) масла?

  За разлика от растителните, етеричните масла се изпаряват лесно и за да действат по - продължително време, е необходимо, когато се прилагат върху кожата, да бъдат разредени с базови масла. Комбинирането на глицеридни и етерични масла благоприятства доброто проникване на активните им съставки в човешкия организъм.