Арома композиции, Етерични масла

Арома композиции от етерични масла “Етерика”

aromatherapy

Арома композиции от етерични масла “Етерика”

Арома композициите от етерични масла съдържат биологично активни вещества, извлечени от растенията. Те въздействат едновременно на различни нива в организма. Използвайки лечебната сила на растенията, етеричните масла допринасят за хармонизиране, балансиране и лечение на тялото, ума и емоциите. Тяхното приложение е традиция на съхраненото през вековете познание за билките.

Употребата на етерични масла изисква консултация с лекар или ароматерапевт. Прилагат се ограничено при епилептици, хипертоници, деца, кърмачки, бременни и лица с индивидуална непоносимост към определено етерично масло!

Необходимо е да се направи тест за поносимост: етеричното масло или ароматен микс, разредено в базово масло, се тества чрез втриване на няколко капки върху вътрешната страна на лакътната сгъвка и се изчаква 5-6 часа за кожна реакция, при прием, чрез обонянието, след вдишване се изчаква няколко минути за реакция от организма.

Етеричните масла от бергамот, грейпфрут, лимон, мандарина, портокал, лимонова трева са фототоксични и след използването им кожата не трябва да се излага на слънце!

Етеричните масла са висококонцентрирани и не трябва да се предозират! При попадане в очите е необходимо да се измият обилно с вода! Върху кожата се използват разредени.

Съхраняват се при tº 7-25 º C, плътно затворени, без да се излагат на директна слънчева светлина, топлина и недостъпни за деца!

Приложения на арома композициите от етерични масла

Аромалампа и ароматизация: 3-5 капки ароматен микс се добавят към напълнената с вода аромалампа.

Инхалация: 2-3 капки ароматен микс добавени към литър кипяща вода, парите се вдишват 5-10 минути, до два пъти дневно.

Студена инхалация: 1-2 капки ароматен микс се накапват върху кърпичка и се вдишва 5-10 минути, 2-3 пъти дневно.

Вана: 6-7 капки ароматен микс разтворени в емулгатор(сода, сол)се добавят във водата, тялото се потапя за 10 минути, без главата, шията и горната част на гърдите.

Частична вана: 2-3 капки ароматен микс разтворени в емулгатор(сода, сол)се добавят във водата, ходилата или дланите се потапят за 10 – 15 минути, до два пъти дневно.

Сауна: 5 капки ароматен микс се добавят към 200 мл вода и се пръска в сауната.

Масаж: 20 капки ароматен микс се смесват с 50 мл. базисно масло (бадемово, пшеничен зародиш, кайсиеви ядки, гроздови семена, жожоба, макадамия и други)

Обогатител на кремове и шампоани: 3-5 капки етерично масло, добавени в 100 мл.

Арома композициите от етерични масла като алтернатива срещу алергиите

Алергията е свръхреакция на организма към определено вещество. еществата, които предизвикват алергични реакции са най-различни и се наричат алергени. Известни са алергични реакции към полени, плесени, акари, ужилване или ухапване от насекоми, прах, храни, лекарства, козметика, домашни любимци и др. Симптомите са различни по сила, от леки и средни като алергичен ринит, конюнктивит и дерматит до тежки, които са свързани със затруднено дишане, задушаване, понижение на кръвното налягане, забавяне на сърдечния ритъм, а някои могат да доведат до алергичен шок и смърт. Замърсяването на въздуха и околната среда, прекомерното използване на химични вещества в ежедневието, отслабената имунна система допринасят за обострянето на алергичните симптоми.

Някои етерични масла могат да потиснат алергичната реакция на организма или да облекчат симптомите като дихателни проблеми, възпаление на очите и кожата. Те подпомагат имунната система, процесите на детоксикация и борбата с възпалението и инфекциите. За да проявят своето действие етеричните масла могат да бъдат изпарени и разпръснати чрез дифузия в помещенията, да се приложат чрез инхалация или да бъдат апликирани върху кожата.

Маслото от евкалипт облекчава симптомите на хрема, отпушва носа, синусите, помага отделянето на секрети и отваря дихателните пътища. Успокоява подуването и зачервяването на очите, кожните възпаления след ухапване от насекоми.

Маслото от мента помага при главоболие и дихателни проблеми, запушен нос, суха кашлица. Има освежаващо и охлаждащо действие върху кожата. Успокоява кожни раздразнения, възпаления, зачервявания, сърбежи.

Маслото от лимон пречиства въздуха в помещенията, действа освежаващо и тонизиращо. Облекчава главоболието, подпомага елиминирането на токсините, стимулира имунната система.

Маслото от чаено дърво е известно със силните си антибактериални свойства. Действа пречистващо, подсилва имунната система. Успокоява възпаленията на горните дихателни пътища, кожните възпаления, сърбежи и отоци.

Маслото от лавандула с многобройните си свойства облекчава хремата, главоболието, кашлицата. Повишава защитните сили на организма. Успокоява кожните възпаления и може да се нанася директно след ухапване от насекоми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *