Арома композиции от етерични масла “Етерика”

Арома композициите от етерични масла съдържат биологично активни вещества, извлечени от растенията. Те въздействат едновременно на различни нива в организма. Използвайки лечебната сила на растенията, етеричните масла допринасят за хармонизиране, балансиране и лечение на тялото, ума и емоциите. Тяхното приложение е традиция на съхраненото през вековете познание за билките.

Употребата на етерични масла изисква консултация с лекар или ароматерапевт. Прилагат се ограничено при епилептици, хипертоници, деца, кърмачки, бременни и лица с индивидуална непоносимост към определено етерично масло!

Необходимо е да се направи тест за поносимост: етеричното масло или ароматен микс, разредено в базово масло, се тества чрез втриване на няколко капки върху вътрешната страна на лакътната сгъвка и се изчаква 5-6 часа за кожна реакция, при прием, чрез обонянието, след вдишване се изчаква няколко минути за реакция от организма.

Етеричните масла от бергамот, грейпфрут, лимон, мандарина, портокал, лимонова трева са фототоксични и след използването им кожата не трябва да се излага на слънце!

Етеричните масла са висококонцентрирани и не трябва да се предозират! При попадане в очите е необходимо да се измият обилно с вода! Върху кожата се използват разредени.

Съхраняват се при tº 7-25 º C, плътно затворени, без да се излагат на директна слънчева светлина, топлина и недостъпни за деца!

Приложения на арома композициите от етерични масла

Аромалампа и ароматизация: 3-5 капки ароматен микс се добавят към напълнената с вода аромалампа.

Инхалация: 2-3 капки ароматен микс добавени към литър кипяща вода, парите се вдишват 5-10 минути, до два пъти дневно.

Студена инхалация: 1-2 капки ароматен микс се накапват върху кърпичка и се вдишва 5-10 минути, 2-3 пъти дневно.

Вана: 6-7 капки ароматен микс разтворени в емулгатор(сода, сол)се добавят във водата, тялото се потапя за 10 минути, без главата, шията и горната част на гърдите.

Частична вана: 2-3 капки ароматен микс разтворени в емулгатор(сода, сол)се добавят във водата, ходилата или дланите се потапят за 10 – 15 минути, до два пъти дневно.

Сауна: 5 капки ароматен микс се добавят към 200 мл вода и се пръска в сауната.

Масаж: 20 капки ароматен микс се смесват с 50 мл. базисно масло (бадемово, пшеничен зародиш, кайсиеви ядки, гроздови семена, жожоба, макадамия и други)

Обогатител на кремове и шампоани: 3-5 капки етерично масло, добавени в 100 мл.

Арома композициите от етерични масла като алтернатива срещу алергиите

Алергията е свръхреакция на организма към определено вещество. еществата, които предизвикват алергични реакции са най-различни и се наричат алергени. Известни са алергични реакции към полени, плесени, акари, ужилване или ухапване от насекоми, прах, храни, лекарства, козметика, домашни любимци и др. Симптомите са различни по сила, от леки и средни като алергичен ринит, конюнктивит и дерматит до тежки, които са свързани със затруднено дишане, задушаване, понижение на кръвното налягане, забавяне на сърдечния ритъм, а някои могат да доведат до алергичен шок и смърт. Замърсяването на въздуха и околната среда, прекомерното използване на химични вещества в ежедневието, отслабената имунна система допринасят за обострянето на алергичните симптоми.

Някои етерични масла могат да потиснат алергичната реакция на организма или да облекчат симптомите като дихателни проблеми, възпаление на очите и кожата. Те подпомагат имунната система, процесите на детоксикация и борбата с възпалението и инфекциите. За да проявят своето действие етеричните масла могат да бъдат изпарени и разпръснати чрез дифузия в помещенията, да се приложат чрез инхалация или да бъдат апликирани върху кожата.

Маслото от евкалипт облекчава симптомите на хрема, отпушва носа, синусите, помага отделянето на секрети и отваря дихателните пътища. Успокоява подуването и зачервяването на очите, кожните възпаления след ухапване от насекоми.

Маслото от мента помага при главоболие и дихателни проблеми, запушен нос, суха кашлица. Има освежаващо и охлаждащо действие върху кожата. Успокоява кожни раздразнения, възпаления, зачервявания, сърбежи.

Маслото от лимон пречиства въздуха в помещенията, действа освежаващо и тонизиращо. Облекчава главоболието, подпомага елиминирането на токсините, стимулира имунната система.

Маслото от чаено дърво е известно със силните си антибактериални свойства. Действа пречистващо, подсилва имунната система. Успокоява възпаленията на горните дихателни пътища, кожните възпаления, сърбежи и отоци.

Маслото от лавандула с многобройните си свойства облекчава хремата, главоболието, кашлицата. Повишава защитните сили на организма. Успокоява кожните възпаления и може да се нанася директно след ухапване от насекоми.

Related Posts